vineri, 29 decembrie 2023

eTwinning Project - Let’s Code for ErasmusDays!


 

                   eTwinning project

             Let’s Code for ErasmusDays!

 Proiectul de scurtă durată (doar 2 luni) a îmbinat 3 inițiative în domeniul educației sprijinite de către Comisia Europeană: eTwinning – un proiect cofinanțat de Comisia Europeană care facilitează cadrelor didactice crearea de proiecte internaționale de colaborare interșcolară pentru elevi, utilizând platforma europeană European School Education Platform (ESEP), ErasmusDays – un eveniment inițiat de Agenția franceză Erasmus+ care durează șase zile (9 – 14 octombrie 2023) în care este sărbătorit Programul Erasmus+ în Europa și Code Week – Săptămâna UE a programării (7 – 22 octombrie 2023) – este sprijinită de Comisia Europeană și organizată de voluntari care propun o mișcare de bază care celebrează creativitatea, rezolvarea de probleme și colaborarea prin programare și alte activități tehnologice.

Au participat 140 de profesori din Romania(81), Greece(26), Italy(9), Turkey(8), Estonia(5), Republic of Moldova(3), Poland(2), Bosnia and Herzegovina(1), Lithuania(1), Slovenia(1), Croatia(1), Norway(1), Tunisia(1).

Obiectivele proiectului au vizat promovarea cunoștințelor despre Erasmus+, eTwinning și Code Week, prin implicarea copiilor în alfabetizarea digitală, jocuri digitale, puzzle-uri, videoclipuri, desen/picturi, postere, creații literare, fotografii, cântece sau jocuri. Pe tot parcursul proiectului s-a experimentat utilizarea codării și a roboticii, încurajarea colaborării și cooperării între profesori și elevi și s-a promovat bogata diversitate culturală a Europei și nu numai. Prin implementarea activităților proiectului am vizat îndeosebi dezvoltarea abilităților lingvistice a tuturor participanților, dar și utilizarea TIC ca instrument de succes pentru găsirea și folosirea de resurse web utile. În planificarea proiectului s-a avut în vedere 2 componente principale: participarea activă a profesorilor și elevilor pentru realizarea activităților propuse în proiect și mentoratul profesorilor prin prezentarea modalităților de înregistrare și raportare a evenimentelor sau de participare la webinarii și cursuri online pe platformele dedicate.

 O mare bucurie a copiilor a fost participarea la întâlniri online prin care s-au putut vedea și saluta cu ceilalți parteneri din proiect. Pe tot parcursul proiectului au avut loc 8 întâlniri online în care elevii au derulat activitatea comună a proiectului: HELLO. Ei s-au prezentat și au salutat mai întâi în limba natală a fiecărei țări participante la întâlnire și i-au încurajat pe ceilalți participanți să salute în limba lor, apoi s-au salutat cu toții folosind cuvântul comun HELLO, au cântat Happy birthday Erasmus!, Happy Code Week to you! sau cântece în limba lor natală și și-au luat rămas bun, folosind limbile natale și Good bye!

O parte practică și distractivă pentru elevi și anume jocurile digitale care au fost create de parteneri special pentru acest proiect cu scopul de a fixa și consolida cunoștințe referitoare la Erasmus+, eTwinning, code Week sau parteneri, respectând nivelul de vârstă și de competențe digitale ale copiilor. Folosindu-se de telefoane inteligente, tablete, table interactive, laptopuri sau calculatoare, elevii au avut la dispoziție peste 120 de jocuri precum Puzzle-uri, Jocuri de memorie, Alege / Sortează / Potrivește corect, Găsește... partenerii/steagul etc., Anagrame, Învârte roata, Labirinturi, Pixel Art sau Quiver.

Toate aceste jocuri digitale și multe din activitățile proiectului au fost realizate folosind o varietate e instrumente digitale precum: Padlet, UMAP, Jigsawplanet, Learning Apps, Wordwall, Canva, Sratch, Arloopa, Quiver, Storyspark, WordArt, Pixlr, YouTube, Befunky, Wheel of Names, Makecode, Genially etc.) adaptate vârstei și competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice.

Prin acest proiect s-a dorit organizarea unor evenimente de sărbătorire a Zilelor ErasmusDays, într-un  mod creativ, inedit și unic, prin activități de codare și robotică pe o platformă sigură precum ESEP eTwinning.

 

                          IMAGINI DIN ACTIVITĂȚILE NOASTRE